Maria_Czubaszek_01Maria Czubaszek (ur. 9 sierpnia 1939 r. w Warszawie, zm. 12 maja 2016 r.) – polska pisarka i satyryk, autorka tekstów piosenek, scenarzystka, felietonistka i dziennikarka. W 1966 związała się z Programem III Polskiego Radia. Najbardziej znana jest z wielu tekstów satyrycznych, pisanych dla znanych aktorów i prezentowanych w radiowej Trójce. Słuchowiska te emitowane były po raz pierwszy w programie „Ilustrowany Tygodnik Rozrywkowy”. Prowadziła też cykl audycji radiowych „Bieg przez plotki”. Pojawiała się także w programach „Ilustrowany Magazyn Autorów” oraz „Powtórka z rozrywki”. Była autorką słuchowisk „Dym z papierosa”, „Małgorzaty jego życia”, „Serwus, jestem nerwus”. Ponadto była autorką licznych tekstów piosenek. Pisała teksty do muzyki m.in. Andrzeja Dąbrowskiego, Janusza Komana, Henryka Majewskiego, Jacka Malinowskiego, Jerzego Miliana, Zbigniewa Namysłowskiego, Ryszarda Poznakowskiego, Jana Ptaszyna Wróblewskiego. Piosenki z jej tekstami można usłyszeć w wykonaniu takich artystów, jak np. Alibabki, Ewa Bem, Katarzyna Cerekwicka, Andrzej Dąbrowski, Renata Kretówna, Ewa Kuklińska, Grażyna Łobaszewska, Grzegorz Markowski, Krystyna Prońko, Ryszard Rynkowski, Trubadurzy, czy VOX.

Pani Maria była wielką miłośniczką zwierząt, szczególnie piesków. Wiosną 2014 roku odwiedziła naszą Fundację osobiście. Wspierała nas i nasze działania w mediach. Była, jest… i będzie naszym przyjacielem, za co bardzo dziękujemy.

"Dobre serce mam tylko dla niektórych ludzi i dla wszystkich zwierząt…" –  M.C.

PONADTO PRZYJACIÓŁMI FUNDACJI MAJA SĄ:

pge_giek_el_turow_pion_rgbpge_giek_kwbt_pion_skrot_rgbkronex-ostrowski-arturLOGO_fundamajalogobalcer_minilogoPOMAGAMYv1logo_pelikanlogo artradiogeokart logo